2016 berättade vi att UHR hade fattat ett beslut om att ändra omräkningen av betyg från ett trettiotal olika länder (inklusive IB och EB). Det innebar att man kunde få ett nytt meritvärde. Nu har ett nytt beslut kommit, som innebär att UHR har ändrat omräkningen för länderna igen. Den här gången ingår även Syrien. De nya reglerna börjar gälla i sommar.

Det här gäller just nu:

Alla som har en avslutad gymnasieutbildning, utländsk eller svensk, konkurrerar i samma urvalsgrupper vid antagning till högskoleutbildning. Det här gör att vi måste anpassa olika betygsskalor från utländska betyg till den svenska betygsskalan.

Ändringen av de utländska skalorna görs alltså för att de ska kunna jämföras med den svenska på ett så rättvist sätt som möjligt.  Skalorna har justerats utifrån hur svårt det är att få högsta betyg i utbildningslandet i relation till det svenska systemet.

De här länderna har fått justerade skalor:


Algeriet 
Bangladesh 
Bolivia 
Brasilien 
Colombia 
Danmark 
Finland 
Frankrike 
Island 
Kamerun 
Kanada 
Kina 
Kuba 
Lettland 
Libanon 
Luxemburg 
Marocko 
Nederländerna 
Norge 
Peru 
Polen 
Portugal 
Ryssland
Saudiarabien 
Schweiz 
Tunisien

Se ditt omräknade meritvärde


Gå till sidan Tabeller och formler för vissa länder för att se de nya skalorna. Om du har en IB-examen går du i stället till sidan International Baccalaureate och sedan vidare till ”Räkna ut ditt meritvärde”.

I föreskriften UHRFS 2016:5, som du hittar i högerspalten, ser du alla omräknade skalor. 

Nya skalor från och med sommaren 2019

Nya regler är beslutade och kommer att användas vid antagning till utbildningar på grund- och avancerad nivå som börjar efter den 31 maj 2019.

Ändringarna innebär att även Syrien kommer att ha en omräkningstabell och att tabellerna som tillhör länderna i listan här ovan kan ha justerats en aning. 

Läs mer om de nya föreskrifterna på UHR.se. I förskriften UHRFS 2018:4 kan du se de nya skalorna.