Övriga frågor

Alla frågor passar inte riktigt in i en specifik kategori, därför finns de samlade här. Om svaret inte finns här, testa att gå tillbaka till startsidan för vanliga frågor och gör en sökning. 

Vanliga frågor och svar.

Alla frågor i kategorien

Coronaviruset har status av allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom med överhängande risk för smittspridning. Universitets- och högskolerådet har valt att ställa in högskoleprovet i vår eftersom provtillfället innebär att många människor samlas på en begränsad yta vid ett och samma tillfälle.

Du kan läsa mer om beslutet och återbetalningen på Studera.nu.

Det stämmer att regeringen nyligen har kommit med ett förslag om att platserna på universiteten och högskolorna ska blir fler. Anledningen till det är att fler ska få chansen att studera nu när coronaviruset har påverkat arbetsmarknaden negativt.  

Just nu kan vi inte berätta mer än vad som redan står i regeringens pressmeddelande. Universitets- och högskolerådet (UHR), som samordnar antagningen till högskola och universitet i Sverige, prioriterar antagningsverksamheten och anpassar beslut och rutiner när läget så kräver för att antagningen ska fungera och kunna genomföras i tid.

Vi kommer att informera löpande här på sajten när det finns mer att berätta.

Att det står ”Handläggning pågår” betyder att vi börjat gå igenom din anmälan, men inte är klara än. När vi är klara med alla utbildningar får du ett mejl där vi ber dig kolla att uppgifterna stämmer.

Inför hösten blir det fortfarande en tredjedel av platserna på högskolor och universitet som avsätts för de som söker in med resultat från högskoleprovet.

Ingen förändring har gjorts i fördelningen av platser, eftersom det är det mest rättvisa att göra i det rådande läget. Att göra förändringar skulle skapa nya orättvisor.

UHR vet och förstår att många som anmält sig till högskoleprovet är besvikna och är oroliga för sina chanser att komma in på den utbildning de önskar. Regeringen har föreslagit att antalet platser på universitet och högskola ska ökas. Sammantaget föreslås satsningar på utbildning vid högskolan motsvarande 9 300 fler platser under höstterminen 2020 och 6 600 platser 2021

Börja med att kolla skräpposten i din e-post. Ibland finns det nämligen inställningar som gör att vissa mejl uppfattas som spam, trots att de inte är det. Du kan ändra detta så att dessa mejl istället hamnar i din inkorg.

Universiteten och högskolorna skickar information till dig om upprop, registrering och kursstart.

Hittar du inte vad du söker?

Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att kontakta Antagningsservice. Öppettiderna är måndag till fredag 9-16.

Ring Antagningsservice

Du kan ringa Antagningservice måndag till fredag mellan 9-16. 

0771-550 720 

Chatta

Vi kan inte svara på frågor om din behörighet via chatten. För de frågorna ska du i stället ringa eller mejla oss. Till chatten!

Mejla din fråga

Du kan också mejla till oss så svarar vi så fort vi kan. Till mejlformuläret.