Förlängda datum till höstterminen 2021

I år kommer antagningsbeskedet till höstterminen lite senare än vanligt, nämligen den 16 juli. Det beror på att UHR samtidigt har förlängt sista kompletteringsdag till den 5 juli.

Vi har valt att ändra datumen för att så många gymnasieelever och andra sökande som möjligt ska kunna söka till högskolan, även om de har drabbats av pandemins konsekvenser för skolorna. Sista svarsdag är den 23 juli, precis som förut.

Det är alltså två datum som är ändrade i antagningen till höstterminen 2021:

  • Sista kompletteringsdag har ändrats från 21 juni till 5 juli.
  • Publicering av antagningsbeskedet har ändrats från 9 juli till 16 juli.

Sista svarsdatum den 23 juli har inte ändrats. Det innebär att du i år har en vecka på dig att svara på ditt antagningsbesked.

Här kan du se tidplanen för höstterminen 2021. (Ursprungliga datum inom parentes.)

Händelse Datum
Webbanmälan öppnar 15 mars (15 mars)
Sista anmälningsdag 15 april (15 april)
Sista kompletteringsdag för dig som går ut gymnasiet eller vuxenutbildning efter sista anmälningsdag. ** 5 juli (21 juni)
Antagningsbesked med svarskrav 16 juli (9 juli)
Sista svarsdag 23 juli (23 juli)
Andra antagningsbesked 29 juli (29 juli)

** Du som går ut gymnasiet i ett EU/EES-land, Schweiz eller från IB/EB-programmet får mer tid på dig. Du får komplettera med ditt gymnasiebetyg senast 5 juli. Andra kompletterande dokument ska du skicka in i samband med din anmälan. 

Om du har andra kompletteringar ska du ladda upp dem så snart som möjligt.

Viktigt för dig att tänka på

  • Skicka in dina papper när du gör din anmälan. Skicka in dina kompletteringar så snart som möjligt. Ju snabbare du skickar in dem, desto snabbare får du veta om du är behörig. Läs mer på Ladda upp rätt papper.
  • Svara så snart som möjligt på ditt antagningsbesked.

Varför har UHR ändrat på datumen?

På grund av pandemin har många gymnasieelever haft det besvärligt i skolan, med studier på distans och kanske även sjukdom. En del gymnasieelever behöver nu gå i sommarskola för att kunna slutföra studierna. Några gymnasieskolor har också berättat för UHR att de inte kommer att kunna leverera slutbetygen i tid till det ordinarie sista kompletteringsdatumet.

Självklart vill vi att gymnasieelever och andra sökande som har drabbats av pandemins konsekvenser ska hinna söka till högskolan – och det är därför som vi har tagit beslutet att flytta fram sista kompletteringsdag till den 5 juli.

Nu när sista kompletteringsdag flyttas behöver antagningshandläggarna få tillräckligt med tid för att hinna granska anmälningarna med betyg som kommer in senare. Därför har UHR även ändrat datumet för publicering av antagningsbesked. Nytt datum för publicering av antagningsbesked är den 16 juli.

Sista svarsdag är fortfarande den 23 juli, vilket innebär att du har en vecka på dig att svara.

 

Senast uppdaterad: 08 april 2021