Vanliga frågor om att blir antagen

Hur vet jag om jag blir antagen? Den frågan och många fler ställer sökande till Antagningsservice. Därför har vi samlat ihop de vanligaste frågorna och svaren här. Om svaret inte finns här, testa att gå tillbaka till startsidan för vanliga frågor och gör en sökning. 

Vanliga frågor och svar.

Alla frågor i kategorien

När din anmälan är behandlad får du ett mejl om att logga in på Antagning.se och se meritvärdet som visas på fliken ”Anmälan” vid den utbildning du sökt.

För att läsa mer om hur du räknar ut meritvärdet, gå till sidan Dina betyg. Klicka på den rubrik som passar din studiebakgrund och fortsätt till rubriken ”Räkna ut ditt meritvärde”.

Kontakta en studievägledare om du behöver hjälp med uträkningen

Du måste ladda upp ditt gymnasiebetyg på Mina sidor för att vi ska kunna räkna ut ett meritvärde till dig. Om du har ett meritvärde kan du delta i en urvalsgrupp för gymnasiebetyg. Då kan du på bästa sätt konkurrera om en plats på utbildningen.

Om du inte laddar upp ditt gymnasiebetyg minskar dina chanser att få en plats på utbildningen. Det beror på att du då i stället deltar i urvalsgruppen ”Övriga sökande” (ÖS). I den urvalsgruppen kan du bara få en plats om det finns lediga platser kvar på utbildningen när alla andra som sökt i urvalsgrupperna för betyg har fått en plats.

Dina chanser att få en plats är mycket mindre i urvalsgruppen ”Övriga sökande” (ÖS) än vad den är i urvalsgrupperna för gymnasiebetyg.

Eftersom olika utbildningar har olika förkunskapskrav, kan också ditt meritvärde variera. Vilka kurser som krävs särskilt till en utbildning och vilket betyg du har påverkar bland annat. Dessutom kan meritpoängen påverka.

Högskolor och universitet bestämmer hur många platser en utbildning ska ha.

Det här gäller för alla nationella utbildningar på grundnivå:

Minst en tredjedel av platserna går till urvalsgrupperna för betyg.

Minst en tredjedel av platserna går till urvalsgruppen för högskoleprovet.

Den återstående tredjedelen av platserna får universiteten och högskolorna själva bestämma vilka urvalsgrupper de ska gå till

Hur fördelningen är för en viss utbildning kan du läsa i kursbeskrivningen för den utbildningen. I träfflistan på söksidan och i anmälan finns det för varje utbildning en länk till kursbeskrivningen under ”Mer information".

Heltidsstudier på ett program räknas som 30 högskolepoäng (hp) per termin. Du kan bli antagen till max 45 hp per termin.

Du kan alltså bli antagen till både ett program på 30 hp per termin och kurser på sammanlagt 15 hp.

Eftersom olika utbildningar har olika förkunskapskrav, kan också ditt meritvärde variera. Vilka kurser som krävs särskilt till en utbildning och vilket betyg du har påverkar bland annat. Dessutom kan meritpoängen påverka.

Om urvalsgruppen används för den utbildning du är intresserad av, brukar framgå av kursbeskrivningen när du söker fram den här på Antagning.se eller på universitetets eller högskolans webbplats.

Använd Universitets- och högskolerådets tjänst för att söka antagningsstatistik. 

Där hittar du statistik för tidigare antagningar och för den antagning som pågår just nu.

Efter sista anmälningsdag lägger vi ut statistik över antal sökande. Efter urvalen publiceras statistik över antal antagna och den lägsta antagningspoängen för olika utbildningar.

Den slutliga antagningspoängen kan bli lägre än den som visas i antagningsstatistiken. Det beror på att universitet och högskolor själva sköter reservantagningen.

De utbildningar som du har gjort en sen anmälan till behandlas i en egen urvalsgrupp som heter ”Sen anmälan (SA)”. Där får du ett meritvärde som beror på vilket datum din sena anmälan kom in. Du får ett bättre meritvärde ju tidigare du gör din anmälan. Du kan bara få en plats om det finns lediga platser kvar på en utbildning efter att de som har anmält sig i tid (senast sista anmälningsdag) har erbjudits en plats.

Är du behörig, men saknar betyg eller ett giltigt meritvärde, kan du bara antas till en utbildning om det finns platser över när de sökande som har ett meritvärde fått sin plats.

Ingår du i den här gruppen kommer du att rangordnas efter det lottnummer som slumpas fram för varje sökande, förutsatt att det finns platser kvar på den utbildning du söker.

Hittar du inte vad du söker?

Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att kontakta Antagningsservice. Öppettiderna är måndag till fredag 9-16.

Ring Antagningsservice

Du kan ringa Antagningservice måndag till fredag mellan 9-16. 

0771-550 720 

Chatta

Vi kan inte svara på frågor om din behörighet via chatten. För de frågorna ska du i stället ringa eller mejla oss. Till chatten!

Mejla din fråga

Du kan också mejla till oss så svarar vi så fort vi kan. Till mejlformuläret.