Anmäl dig igen

Här ser du hur du ska göra för att anmäla dig igen till en kurs eller ett program som har strukits i din anmälan. Du kan anmäla dig igen först efter att du har fått ditt antagningsbesked.

För att du ska kunna anmäla dig igen till en struken utbildning, måste du ha strukits för att du:

  • har blivit antagen till en utbildning som du satt högre upp

eller

  • inte tackat ja till en plats som du har blivit erbjuden (som antagen eller reserv).

Om du har blivit struken för att du är obehörig, men nu har nya meriter, kan du också anmäla dig igen. Mer information om hur du gör då finns längst ner på sidan under rubriken "Struken för att du är obehörig?". 

Vänta inte med att anmäla dig igen

Eftersom en återanmälan behandlas som en sen anmälan är det viktigt att du gör din anmälan så snart som möjligt. Det datum då du anmäler dig igen blir nämligen ditt könummer för en ledig plats eller reservplats.

Så här anmäler du dig igen

  • Logga in på Mina sidor och gå till ditt antagningsbesked. Där du tackar ja eller nej till de platser som du har erbjudits, kan du dessutom välja att anmäla dig igen till de utbildningar som har knappen ”Anmäl igen”.
  • Klicka på knappen för att anmäla dig igen. Du får då upp en ruta där du klickar ”Ja” om du vill markera utbildningen för att anmäla dig på nytt.
  • När du gjort det ser du att den utbildningen är markerad. Du kan nu placera in utbildningen var du vill.
  • För att din återanmälan ska gälla måste du först tacka ja eller nej till alla utbildningar innan du klickar på ”Skicka”.

När du har skickat iväg dina svar, får du en bekräftelse till din mejladress.

Struken för att du är obehörig?

Har du fått en merit som gör att du blir behörig måste du meddela oss att du vill anmäla dig igen. Du kan bara anmäla dig på nytt till utbildningar som är öppna för sen anmälan.

Gör så här:

  • Om dina meriter förs över via betygsdatabasen eller Ladok, ska du mejla oss via kontaktformuläret på Antagning.se. I mejlet ska du skriva utbildningens anmälningskod och prioriteringsordning om du har anmält dig till flera utbildningar. Anmälningsdatum blir det datum du mejlade till oss.

    Till anmälningsformuläret

  • Om du laddar upp eller skickar in dina meriter själv ska du samtidigt ladda upp eller skicka med ett följebrev. I brevet ska du skriva att du vill anmäla dig igen och ange vilken anmälningskod det gäller samt prioriteringsordning om du har anmält dig till flera utbildningar. Anmälningsdatum blir det datum brevet kom till oss.

Om din gymnasieskola eller komvux är ansluten till betygsdatabasen så kommer dina meriter att hämtas automatiskt.

Se vilka skolor som är anslutna på sidan Anslutna skolor.

Det är viktigt att tänka på att om du till exempel har gamla betyg är det inte säkert att dina betyg hämtas automatiskt.

Mer om vilka betyg som kan hämtas in på sidan Betygsdatabas

De flesta högskolor och universitet är anslutna till Ladok – om din skola är ansluten hämtas dina högskolemeriter automatiskt.

Senast uppdaterad: 05 februari 2024