Prioritera

Hur du ordnar eller prioriterar dina utbildningar har betydelse när antagningen genomförs. Vi utgår från att det du satt högst upp i din anmälan är det du helst vill gå.

Ordna dina utbildningar

Det är helt avgörande att du prioriterar dina sökta utbildningar i den ordning du helst vill gå dem. Med andra ord sätter du den utbildning du helst vill komma in på överst, näst helst som nummer två och så vidare.

Lista med texten: 1. Det jag helst vill gå. 2. Näst helst. 3. På tredje plats.

 

En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng (hp) och en halvfartsutbildning 15 hp. Du kan bli antagen till max 45 hp. Du har alltså möjlighet att läsa mer än heltid under en höst- eller vårtermin - högst 150% studietakt. För sommarkurserna ligger gränsen på 22,5 hp.

Om du blir antagen stryks dina utbildningar nerifrån och upp

Du kan bli antagen till maximalt 45 högskolepoäng (hp). Om du når upp till den gränsen så stryks alla lägre prioriterade val i din anmälan. Här följer två exempel. 

Exempel 1: Har du satt en kurs på 30 hp i första hand och en kurs på 15 hp i andra hand och blir antagen till dessa två, kan du inte bli antagen till den kurs på 7,5 hp som du satt i tredje hand, eftersom du då går över gränsen på 45 hp.

Exempel 2: Har du satt en kurs på 15 hp i första hand och en kurs på 7,5 hp i andra hand och blir antagen till dessa två, kan du inte bli antagen till en kurs på 30 hp som tredje alternativ. Då stryks du istället från ditt tredjehandsval.

Det är därför viktigt att du prioriterar rätt och tänker på att du inte kan bli antagen till mer än 45 hp. Fram till sista anmälningsdagen kan du logga in på Mina sidor och ändra i din anmälan.

Efter sista anmälningsdag

När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande ta bort utbildningar från din anmälan för att få en ny ordning. Du kan välja att ta bort utbildningar från din anmälan fram till cirka tre arbetsdagar innan första antagningsbeskedet publiceras.

Väljer du att lägga till en ny utbildning eller byta plats på en utbildning i din anmälan kommer de att räknas som sena anmälningar. Du kan bara bli antagen till utbildningar som du sökt efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar när de som anmält sig i tid erbjudits plats.

Senast uppdaterad: 30 januari 2023