Cookies ger tillgång till många funktioner. Genom att fortsätta accepterar du användningen av cookies på denna webbplats.

Vanliga frågor om antagningsbesked och svar

Vad händer om jag är antagen, reserv, struken eller obehörig?

När och hur om antagningsbeskedet

Du får ett mejl när antagningen är klar. Då kan du läsa ditt antagningsbesked på Mina sidor.

Du hittar alla datum på sidan Viktiga datum

Börja med att kolla skräpposten i din e-post. Ibland kan vissa mejl uppfattas som spam trots att de inte är det. Du kan ändra dina inställningar så att dessa mejl istället hamnar i din inkorg.

Högskolor och universitet bestämmer hur många platser en utbildning ska ha.

Det här gäller för alla nationella utbildningar på grundnivå:

  • Minst en tredjedel av platserna går till urvalsgrupperna för betyg.
  • Minst en tredjedel av platserna går till urvalsgruppen för högskoleprovet.
  • Den återstående tredjedelen av platserna får universiteten och högskolorna själva bestämma vilka urvalsgrupper de ska gå till

Hur fördelningen är för en viss utbildning kan du läsa i kursbeskrivningen för den utbildningen. I träfflistan på söksidan och i anmälan finns det för varje utbildning en länk till kursbeskrivningen under ”Visa mer".

"Handläggning pågår” betyder att vi börjat gå igenom din anmälan, men inte är klara än. När vi är klara med alla utbildningar får du ett mejl där vi ber dig kolla att uppgifterna stämmer.

Du kan se tidsplanen på sidan Viktiga datum

När antagningsbeskedet lagts upp på Mina sidor skickar vi ett mejl till dig att du ska gå in och titta på det. Mejlet skickar vi till den mejladress du skrivit in i Min profil. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet.

Se när antagningsbeskeden kommer på sidan Viktiga datum

Om du inte längre är intresserad av din plats ska du lämna återbud. Det är viktigt att du lämnar återbud så att en annan sökande kan få din plats. Samtidigt blir universitetet/högskolan informerad om att du inte kommer att delta och kan ta bort dig från eventuella kontakt- och klasslistor.

Du kan själv skriva ut antagningsbeskedet från webben. Det finns som pdf på Mina sidor några dagar efter att beskeden lagts upp.

All information om antagningsbesked med mera hittar du på Viktiga datum.

Svara på antagningsbesked

Heltidsstudier på ett program räknas som 30 högskolepoäng (hp) per termin. Du kan bli antagen till max 45 hp per termin.

Du kan alltså bli antagen till både ett program på 30 hp per termin och kurser på sammanlagt 15 hp.

Om du har blivit antagen till en utbildning som du inte längre vill ha lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor.

Du kan också lämna återbud till platser där du står som reserv om du inte längre är intresserad av utbildningen.

Du måste antingen tacka ja eller nej till alla utbildnings- eller reservplatser i antagningsbeskedet och sedan klicka "Skicka" för att dina svar ska registreras.

Du måste tacka antingen ja eller nej till alla utbildnings- eller reservplatser i antagningsbeskedet. Klicka "Fortsätt" och sedan "Skicka" för att dina svar ska registreras.

När du har svarat på Antagning.se, skickar vi en bekräftelse till din mejladress. Spara det mejlet.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara.

Om du är antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av din plats kan du lämna återbud på Mina sidor. Det är viktigt att du lämnar återbud så att en annan sökande kan få besked om de kommer inte så snart som möjligt.

Ja. Du kan ändra ditt svar fram till sista svarsdag. Spara mejlet du får som bekräftelse på ändringen.

Det går inte att svara på antagningsbeskedet till sommarkurserna. Är du antagen får du information om kursstart med mera från universitetet eller högskolan. Är du reservplacerad får du ett mejl med antagningsbesked från oss om du får en plats

Då stryks alla dina utbildningar. Du får ingen ny chans att svara, men efter sista svarsdag kan du göra en sen anmälan till vissa utbildningar = de som har en välj-knapp.

Om du inte hinner få din engångskod innan sista svarsdag ska du svara via mejl.

Skriv vilka utbildningar du vill tacka ja till. Du kan bara stå kvar som antagen till max 45 högskolepoäng. Dessutom får du stå kvar som reserv till max 165 högskolepoäng. Är du reserv till allt kan du stå kvar som reserv till max 210 högskolepoäng.

Du kan inte ta bort utbildningar, men du kan söka fler utbildningar. Du får ha max 20 alternativ i din anmälan efter andra urvalet.

Om du är behörig till de utbildningar du hellre vill gå och de fortfarande har en välj-knapp kan du göra en sen anmälan till de utbildningarna.

Mer om sen anmälan

Jag har blivit antagen

Du kan bli antagen till maximalt 45 poäng under en vår- eller hösttermin och maximalt 23 poäng under sommarterminen.

Universiteten och högskolorna skickar information till dig om upprop, registrering och kursstart.

Har du frågor om upprop och kursstart ska du vända dig direkt till lärosätet du är antagen till.

Till universitetens och högskolornas webbplatser

Ja, om du inte tackat ja till platsen i antagningsbeskedet.

Ja, om du har tackat ja till en reservplats på en utbildning du satt högre upp i din anmälan och sedan får plats på den utbildningen efter andra urvalet, då kan du förlora platsen längre ner. Du kan bara bli antagen till 45 högskolepoäng.

Om du har fått första antagningsbeskedet så ska du allra först tacka ja till de utbildningar du vill gå på. Det gör du här på Antagning.se på Mina sidor.

När du väl blir slutligt antagen i andra antagningsbeskedet (som du inte behöver svara på), så kommer ditt universitet eller högskola att kontakta dig. Från dem får du information om upprop, registrering, schema, litteratur och annat du behöver veta. Kontakta universitetet/högskolan om du har frågor.

Du kan bara bli antagen till 45 poäng. När du antagits till 45 poäng stryks de utbildningar du satt längre ner.

Läs mer på sidan Prioritera - tänk på ordningen.

Jag är reserv

Om du är reserv och blir antagen får du besked via mejl. Glöm inte bort att det alltid finns en risk att mejl hamnar bland skräpposten, så kolla där också! 

I vissa fall kontaktar universitetet eller högskolan dig direkt. Du kan även logga in på Mina sidor och där se om du är antagen till utbildningen.

Det beror på hur många som tackar nej. Det går aldrig att ge ett tydligt svar på den här frågan. För en fingervisning kan du gå till vårt statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. Du kan däremot inte få fram hur många reserver som har tagits in. 

Det andra antagningsbeskedet behöver du inte svara på. Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte göra något.

Om du inte längre är intresserad av din plats kan du lämna återbud på Mina sidor. Då kan högskolan eller universitet uppdatera sina listor fortare och börja kalla reserver på en gång.

Du kan tacka ja till att stå kvar som reserv till max 210 hp.

Om du fortfarande är intresserad av den utbildningen du har blivit reservplacerad på så ska du tacka ja till den. Då kommer du att konkurrera om platser som blir lediga i andra urvalet.

Det kan vara bra att också tacka ja till den utbildningen du har blivit antagen till, även om du hellre skulle gå på ditt reservalternativ. Då behåller du din plats där du har blivit antagen, ifall du inte kommer in där du står som reserv.

Jag är struken/obehörig

Om du går in på din anmälan i Mina sidor och klickar på "Mer information” så kan du se en förklaring till varför du har blivit struken.

Du måste kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor. Du kan bara återanmäla dig om utbildningen är öppen för sen anmälan. 

Läs mer på sidan Anmäl dig igen

Du är obehörig eftersom du inte har fått din gymnasieexamen än. Det är först när den kommit in till oss som vi kan bedöma ditt betyg och se om du har de förkunskaper som krävs för de utbildningar som du har anmält dig till.

Vi måste behandla basårsmeriterna manuellt. En handläggare måste alltså titta på studieintyget för basårsmeriterna. Därför måste du ladda upp intyget så snart som möjligt.

Det måste komma in till oss senast sista kompletteringsdag.

Sista kompletteringsdag ser du på Viktiga datum

Kan du inte ladda upp ska du skicka intyget till:

PostNord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg

Har du fått mejl från oss om att gå in och kontrollera uppgifterna i Mina meriter och du ser att något saknas, så ska du mejla oss så fort som möjligt så vi kan rätta till felet.

Har du inte fått något mejl från oss att gå in och kolla så är vi inte klara än. Vänta på mejlet innan du hör av dig.

Du kan inte återanmäla dig förrän du fått ditt antagningsbesked med svarskrav.

Se Viktiga datum för att se när antagningsbesked med svarskrav kommer

Om du stryks för att du är obehörig måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor.

Läs mer under Anmäl dig igen

Om du är struken på grund av obehörighet och skickar in en sen komplettering så måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. 

Jag är behörig/behörig med villkor

Nej, att du är behörig till en eller flera utbildningar betyder att du har de förkunskaper som krävs till utbildningen. Bara den som är behörig kan delta i urvalet då platserna fördelas.

När antagningsbeskedet har publicerats på Mina sidor och det är dags att gå in och svara, skickar vi ett mejl till den adress du skrivit in i Min profil.

Se datumen på sidan Viktiga datum

Du som har blivit behörig med villkor uppfyller inte alla behörighetskrav. Om du blir antagen måste du därför visa upp fler dokument. Kontakta det universitet eller den högskola som du har blivit antagen till för att få reda på vilka dokument du ska visa upp.

Hittar du inte vad du letar efter?

Kontakta oss gärna via chatt, telefon eller mejl. För frågor som inte är akuta rekommenderar vi att du mejlar. 

Chatta

Vi kan inte svara på frågor om din behörighet via chatten. För de frågorna ska du i stället ringa eller mejla oss.

Chatten är öppen måndag till fredag kl. 9–16.

Till chatten

Ring Antagningsservice

Du kan ringa Antagningsservice måndag till fredag kl. 9–16.

0771-550 720 

Kortast kö brukar vi ha mellan klockan 10 och 11 samt efter klockan 14.

Mejla din fråga

Du kan också mejla till oss så svarar vi så fort vi kan.

Vi ber dig att ha tålamod och inte skicka samma fråga flera gånger.

Till mejlformuläret