Antagningsbesked och svar

Här hittar du alla de vanligaste frågorna som sökande ställer till oss om sin antagningsbesked och om att svara på dem.

Många av svaren hittar du också på sidorna om datum och att svara på ditt antagningsbesked. 

Viktiga datum

Svara så här

Anmäl dig igen

Reservantagning och sen anmälan

Om svaret inte finns här, testa att gå tillbaka till startsidan för vanliga frågor och gör en sökning. 

Vanliga frågor och svar.

Alla frågor om antagningsbesked och svar

Om du inte hinner få din aktiveringskod innan sista svarsdag ska du svara via mejl. Skriv vilka utbildningar du vill tacka ja till. Du kan bara stå kvar som antagen till max 45 högskolepoäng. Dessutom får du stå kvar som reserv till max 165 högskolepoäng. Är du reserv till allt kan du stå kvar som reserv till max 210 högskolepoäng.

Då stryks alla dina utbildningar. Du får ingen ny chans att svara, men efter sista svarsdag kan du göra en sen anmälan till vissa utbildningar = de som har en välj-knapp.

All information om antagningsbesked med mera hittar du på Viktiga datum.

Du kan bli antagen till maximalt 45 poäng.

Om du fortfarande är intresserad av den utbildningen du har blivit reservplacerad på är det bra att du tackar ja till den. Då kommer du att konkurrera om platser som blir lediga i andra urvalet.

Det kan vara bra att tacka ja till den utbildningen du har blivit antagen till - trots att den inte är lika intressant som dina reservalternativ - ifall du inte får en plats som du står som reserv till. På det sättet behåller du din plats på den utbildningen du har blivit antagen till.

Du kan bara bli antagen till 45 poäng. När du antagits till 45 poäng stryks de utbildningar du satt längre ner.

Läs mer på sidan Prioritera - tänk på ordningen.

Du kan tacka ja till att stå kvar som reserv till max 210 hp.

Det går inte att svara på antagningsbeskedet till sommarkurserna. Är du antagen får du information om kursstart med mera från universitetet eller högskolan. Är du reservplacerad får du ett mejl med antagningsbesked från oss om du får en plats

Du hittar alla datum på sidan Viktiga datum

Ditt universitet eller högskola kommer att kontakta dig med information om upprop, registrering, schema, litteratur etc. Kontakta universitetet/högskolan om du har frågor.

Du kan själv skriva ut antagningsbeskedet från webben. Det finns som pdf på Mina sidor några dagar efter att beskeden lagts upp.

Ja. Du kan ändra ditt svar fram till sista svarsdag. Spara mejlet du får som bekräftelse på ändringen.

Du får ett mejl när antagningen är klar. Då kan du läsa ditt antagningsbesked på Mina sidor.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara. Om du är antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av din plats kan du lämna återbud på Mina sidor.

Gå till Prioritera - tänk på ordningen för mer information om hur du ordnar dina val.

Att vi väntar med att lägga upp det beror på att det just nu är hög belastning på sajten. Ett par dagar efter publicering av antagningsbeskedet kan du ladda ner och skriva ut beskedet.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara. Om du är antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av din plats kan du lämna återbud på Mina sidor.

Det är viktigt att du lämnar återbud så att en annan sökande kan få din plats. Samtidigt blir universitetet/högskolan informerad om att du inte kommer att delta och kan ta bort dig från eventuella kontakt- och klasslistor.

Nej. Har du använt aktiveringskoden kan du svara på antagningsbeskedet. Du behöver ingen ny kod.

När antagningsbeskedet med svarskrav lagts upp på Mina sidor skickar vi ett mejl till dig att du ska gå in och svara. Mejlet skickar vi till den mejladress du skrivit in i Min profil.

Du hittar information om datum på Viktiga datum.

Om du loggar in på Mina sidor och klickar på ordet ”struken” så kommer det att dyka upp en ruta där det står en förklaring till varför du har blivit struken.

Ja, om du inte tackat ja till platsen i antagningsbeskedet.

Ja, om du har tackat ja till en reservplats på en utbildning du satt högre upp i din anmälan och sedan får plats på den utbildningen efter andra urvalet, då kan du förlora platsen längre ner. Du kan bara bli antagen till 45 högskolepoäng.

När du har svarat på Antagning.se, skickar vi en bekräftelse till din mejladress. Spara det mejlet.

När antagningsbeskedet lagts upp på Mina sidor skickar vi ett mejl till dig att du ska gå in och titta på det. Mejlet skickar vi till den mejladress du skrivit in i Min profil. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet. Se Viktiga datum.

Om du inte längre är intresserad av din plats ska du lämna återbud. Det är viktigt att du lämnar återbud så att en annan sökande kan få din plats. Samtidigt blir universitetet/högskolan informerad om att du inte kommer att delta och kan ta bort dig från eventuella kontakt- och klasslistor.

Du måste tacka antingen ja eller nej till alla utbildnings- eller reservplatser i antagningsbeskedet. Klicka "Fortsätt" och sedan "Skicka" för att dina svar ska registreras.

Du måste antingen tacka ja eller nej till alla utbildnings- eller reservplatser i antagningsbeskedet och sedan klicka "Skicka" för att dina svar ska registreras.

Om du har blivit antagen till en utbildning som du inte längre vill ha lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor. Du kan också lämna återbud till platser där du står som reserv om du inte längre är intresserad av utbildningen.

Det beror på hur många som tackar nej. Det går aldrig att ge ett tydligt svar på den här frågan. För en fingervisning kan du gå till vårt statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. Du kan däremot inte få fram hur många reserver som har tagits in. 

Om du är reserv och blir antagen får du besked via mejl. Glöm inte bort att det alltid finns en risk att mejl hamnar bland skräpposten, så kolla där också! 

I vissa fall kontaktar universitetet eller högskolan dig direkt. Du kan även logga in på Mina sidor och där se om du är antagen till utbildningen.

Universiteten och högskolorna skickar information till dig om upprop, registrering och kursstart.

Har du frågor om upprop och kursstart ska du vända dig direkt till lärosätet du är antagen till. Universitetens och högskolornas webbplatser.

Du måste kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor. Du kan bara återanmäla dig om utbildningen är öppen för sen anmälan. 

Läs mer på sidan Anmäl dig igen

Om du är struken på grund av obehörighet och skickar in en sen komplettering så måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. 

Du kan inte återanmäla dig förrän du fått ditt antagningsbesked med svarskrav, se Viktiga datum.

Om du stryks för att du är obehörig måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor. Läs mer på sidan Anmäl dig igen.

Hittar du inte vad du söker?

Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att kontakta Antagningsservice. Öppettiderna är måndag till fredag 9-16.

Ring Antagningsservice

Du kan ringa Antagningservice måndag till fredag mellan 9-16. 

0771-550 720 

Chatta

Vi kan inte svara på frågor om din behörighet via chatten. För de frågorna ska du i stället ringa eller mejla oss. Till chatten!

Mejla din fråga

Du kan också mejla till oss så svarar vi så fort vi kan. Till mejlformuläret.