Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

De vanligaste frågorna just nu!

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara.

Om du är antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av din plats kan du lämna återbud på Mina sidor. Det är viktigt att du lämnar återbud så att en annan sökande kan få besked om de kommer inte så snart som möjligt.

Om du har fått första antagningsbeskedet så ska du allra först tacka ja till de utbildningar du vill gå på. Det gör du här på Antagning.se på Mina sidor.

När du väl blir slutligt antagen i andra antagningsbeskedet (som du inte behöver svara på), så kommer ditt universitet eller högskola att kontakta dig. Från dem får du information om upprop, registrering, schema, litteratur och annat du behöver veta. Kontakta universitetet/högskolan om du har frågor.

Det beror på hur många som tackar nej. Det går aldrig att ge ett tydligt svar på den här frågan. För en fingervisning kan du gå till vårt statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. 

Du som har gjort en sen anmälan kan bli antagen om det blir en ledig plats på den utbildning du har sökt. Om du blir antagen får du ett antagningsbesked på Mina sidor. Du kommer också bli kontaktad av universitetet eller högskolan. 

Du kan inte ta bort utbildningar, men du kan söka fler utbildningar. Du får ha max 20 alternativ i din anmälan efter andra urvalet.

Du kan bara bli antagen till 45 poäng. När du antagits till 45 poäng stryks de utbildningar du satt längre ner.

Läs mer på sidan Prioritera - tänk på ordningen.