Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

De vanligaste frågorna just nu!

Ja, det spelar stor roll.

Det du helst vill gå ska du sätta överst i din anmälan och det du kan tänka dig i andra hand sätter du som nummer två och så vidare. Om du blir antagen till en utbildning så stryks du från de du har placerat lägre.

Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng per termin (23 högskolepoäng till sommarterminen). En heltidsutbildning räknas som 30 högskolepoäng och en halvfartsutbildning som 15 högskolepoäng.

Läs mer om prioritering

Nej, du behöver ingen engångskod för att anmäla dig. Däremot måste du ha fyllt i engångskoden för att kunna se dina meriter, läsa dina meddelanden och svara på antagningsbeskedet.

Läs mer om engångskoden

Det kan ta upp till en vecka för oss att skicka ut koden. Har du fortfarande inte fått någon kod efter en vecka kan du beställa en ny via länken i rutan ”Gör klart ditt konto”.

Engångsskoden kan bara skickas till din folkbokföringsadress i Sverige, alltså den adress där du är skriven.

Har du ett eduID?

Om du har ett eduID behöver du varken skapa ett konto på Antagning.se eller använda en aktiveringskod. Klicka på eduID när du ska logga in på Mina sidor. Har du inte redan ett eduID så kan du läsa om att Skapa konto.

Ja, du måste fylla i och bekräfta ett mobilnummer.

I samband med reservantagning kan universitet och högskolor snabbt behöva få kontakt med dig.

Du som har gjort en sen anmälan kan bli antagen om det blir en ledig plats på den utbildning du har sökt. Om du blir antagen får du ett antagningsbesked på Mina sidor. Du kommer också bli kontaktad av universitetet eller högskolan. 

Det beror på hur många som tackar nej. Det går aldrig att ge ett tydligt svar på den här frågan. För en fingervisning kan du gå till vårt statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. Du kan däremot inte få fram hur många reserver som har tagits in.