Magisterexamen – 1 år

Om du har en kandidatexamen kan du börja läsa på ett magisterprogram.

Högskolepoäng

En magisterexamen är en ettårig fördjupning för dig som har läst på högskolan eller universitetet och har en kandidatexamen. När du har en magisterexamen kommer du att sammanlagt ha läst 240 högskolepoäng, eftersom du måste ha tagit ut en kandidatexamen om 180 poäng först. 

Det här ska du ha läst

Innan du kan börja läsa till en magisterexamen måste du först ha tagit ut en kandidatexamen, eller en annan treårig examen på grundnivå. Det innebär att du också ska ha gjort ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng som du fått godkänt i. Oftast räcker det här, men ibland måste du även ha läst specifika kurser för att få börja på ett magisterprogram.

Hur du tar en magisterexamen

För att ta en magisterexamen ska du ha läst och fullgjort 60 högskolepoäng med viss inriktning. Minst 30 av dessa högskolepoäng ska vara en fördjupning inom din utbildnings huvudområde.

Du ska också ha fullgjort ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng. Arbetet ska ligga inom huvudområdet för utbildningen.

Konstnärlig magisterexamen

Examenskraven när du ska ta en konstnärlig magisterexamen är anpassade för ett konstnärligt område. Förutom det är en konstnärlig magisterexamen ungefär som en vanlig magisterexamen. Även här ska du ha tagit en kandidatexamen om 180 poäng först.

Senast uppdaterad: 08 juni 2020