Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

De vanligaste frågorna just nu!

Det går att göra sen anmälan till många utbildningar, men inte till alla.

De kurser och program som är öppna för sen anmälan har en Lägg till-knapp. Finns ingen Lägg till-knapp vid utbildningen i Utbildningar, går det inte att söka den.

Det är inte säkert att det finns lediga platser för att det går att anmäla sig.

Läs mer om Sen anmälan

Om du har fått första antagningsbeskedet så ska du allra först tacka ja till de utbildningar du vill gå på. Det gör du här på Antagning.se på Mina sidor.

När du väl blir slutligt antagen i andra antagningsbeskedet (som du inte behöver svara på), så kommer ditt universitet eller högskola att kontakta dig. Från dem får du information om upprop, registrering, schema, litteratur etc. Kontakta universitetet/högskolan om du har frågor.

Du som har gjort en sen anmälan kan bli antagen om det blir en ledig plats på den utbildning du har sökt. Om du blir antagen får du ett antagningsbesked på Mina sidor. Du kommer också bli kontaktad av universitetet eller högskolan. 

Vi registrerar ingenting förrän du har fått ditt antagningsbesked med svarskrav. Om du stryks för att du är obehörig måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig.

Mer på sidan Anmäl dig igen

Det beror på hur många som tackar nej. Det går aldrig att ge ett tydligt svar på den här frågan. För en fingervisning kan du gå till vårt statistikverktyg och titta på antagningspoäng för urval 2 i tidigare omgångar. Då ser du hur höga antagningspoäng som har krävts tidigare. Du kan däremot inte få fram hur många reserver som har tagits in.