Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

De vanligaste frågorna just nu!

Ja, du kan både stryka och lägga till utbildningar, men de utbildningar som du lägger till behandlas då som sena alternativ. De utbildningar du har anmält dig till i tid påverkas inte.

Läs mer under Sen anmälan 

Du som har gjort en sen anmälan kan bli antagen om det blir en ledig plats på den utbildning du har sökt. Om du blir antagen får du ett antagningsbesked på Mina sidor. Du kommer också bli kontaktad av universitetet eller högskolan. 

All information om antagningsbesked med mera hittar du på Viktiga datum.

Ja, det spelar stor roll.

Det du helst vill gå ska du sätta överst i din anmälan och det du kan tänka dig i andra hand sätter du som nummer två och så vidare. Om du blir antagen till en utbildning så stryks du från de du har placerat lägre.

Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng per termin (23 högskolepoäng till sommarterminen). En heltidsutbildning räknas som 30 högskolepoäng och en halvfartsutbildning som 15 högskolepoäng.

Läs mer om prioritering

Du kan bli antagen till maximalt 45 poäng under en vår- eller hösttermin och maximalt 22,5 poäng under sommarterminen.

Ja, det går bra. Antagning.se kommer att känna igen ditt personnummer och förstå att du är samma person. Dina meriter, favoriter och anmälningar kommer att finnas kvar.