Särskild behörighet

Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll.

Illustration över grundläggande behörighet + särskild behörighet. Den särskilda behörigheten visar gymnasiekurser, arbetslivserfarenhet, tidigare högskolestudier och annat.

Olika förkunskaper för olika utbildningar

För många utbildningar finns det fler krav än den grundläggande behörigheten. Ska du till exempel läsa en ingenjörsutbildning behöver du djupa kunskaper i naturvetenskapliga ämnen, medan en blivande språkkonsult behöver goda kunskaper i bland annat engelska.

Du kan läsa om kraven för särskild behörighet i Hitta utbildningar här på sajten. Om du klickar på "Visa mer" för varje utbildning du får upp i träfflistan, ser du vilka särskilda behörighetskrav som krävs under rubriken "Förkunskapskrav". Lägsta betygskrav är godkänt (E) om det inte står något annat.

Program med vissa kurser ger behörighet i biologi, fysik, kemi och naturkunskap

Om du har gått något av El- och energiprogrammet, Naturbruksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet kan du få särskild behörighet i vissa ämnen.

Mer på sidan Program med vissa kurser som ger särskild behörighet

Undantag från behörighetskravet 

Har du kunskaper i ett visst ämne, men inget godkänt betyg i rätt gymnasiekurs, så kan du ansöka om att högskolan bedömer om dina kunskaper motsvarar det som krävs.

Mer på sidan Ansök om prövning för reell kompetens så här

Senast uppdaterad: 14 mars 2022