Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

De vanligaste frågorna just nu!

Ja, det spelar stor roll.

Det du helst vill gå ska du sätta överst i din anmälan och det du kan tänka dig i andra hand sätter du som nummer två och så vidare. Om du blir antagen till en utbildning så stryks du från de du har placerat lägre.

Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng per termin (23 högskolepoäng till sommarterminen). En heltidsutbildning räknas som 30 högskolepoäng och en halvfartsutbildning som 15 högskolepoäng.

Läs mer om prioritering

Du kan bli antagen till maximalt 45 poäng under en vår- eller hösttermin och maximalt 22,5 poäng under sommarterminen.

Ja, det går bra. Antagning.se kommer att känna igen ditt personnummer och förstå att du är samma person. Dina meriter, favoriter och anmälningar kommer att finnas kvar.

Ja, du måste fylla i och bekräfta mobilnummer och e-post.

I samband med reservantagning kan universitet och högskolor snabbt behöva få kontakt med dig.

Nej. Det du har laddat upp eller skickat in tidigare finns kvar.

Du kan stryka utbildningar ända fram tills det är dags för det första urvalet, som sker några dagar innan antagningsbeskedet kommer. De utbildningar du har satt under den du stryker flyttas då upp i anmälan. Anmälan räknas fortfarande som att du har gjort den i tid.

Se när antagningsbesked kommer på sidan Viktiga datum

Lägger du till en utbildning efter sista anmälningsdag blir det en sen anmälan.

Om Sen anmälan