Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

De vanligaste frågorna just nu!

Du kan ändra ordningen i din anmälan ända fram till sista anmälningsdag.

Efter sista anmälningsdag kan du bara stryka utbildningar. Du kan stryka utbildningar ända fram tills det är dags för det första urvalet, som sker några dagar innan antagningsbeskedet kommer. De utbildningar du har satt under den du stryker flyttas då upp i anmälan. Utbildningarna är fortfarande i tid.

Se när antagningsbeskedet kommer på sidan Viktiga datum

Lägger du till en utbildning efter sista anmälningsdag blir det en sen anmälan

Om Sen anmälan

Ja, du kan både stryka och lägga till utbildningar, men de utbildningar som du lägger till behandlas då som sena alternativ. De utbildningar du har anmält dig till i tid påverkas inte.

Läs mer under Sen anmälan 

Nej. Om du laddar upp din komplettering senast sista kompletteringsdag ska du inte återanmäla dig. Alla kompletteringar som kommer in i tid behandlas.

Vi har inte möjlighet att visa alla typer av meriter på Mina sidor. Vi kan till exempel inte visa utländska akademiska betyg, sjuksköterskelegitimation eller arbetslivserfarenhet som inte krävs för behörighet eller påverkar meritvärdet.

Vi hämtar bara uppgifter om betyg, högskoleprov och högskolepoäng när du gör en anmälan till en utbildning här på Antagning.se. Har du inte gjort någon anmälan kan du inte se dina senaste resultat under Mina meriter. Efter att du gjort din anmälan kan det ta några dagar innan meriterna syns.

På sidan Viktiga datum kan du se när du kan anmäla dig

Om dina betyg inte dyker upp fast du tycker att de borde ha gjort det, så kan du kolla om din gymnasieskola eller ditt komvux finns med i listan över anslutna skolor. Du kan förstås också kontakta Antagningsservice.

Till Skolor anslutna till nationella betygsdatabasen

Till Antagningsservice 

Om du inte är behörig, det vill säga om du inte uppfyller förkunskapskraven genom dina betyg, men tycker att du ändå har de förkunskaper som krävs för utbildningen, kan du ansöka om prövning av reell kompetens eller att undantag görs. Det innebär att universitetet eller högskolan som ger utbildningen bedömer om dina förkunskaper räcker ändå, utan de rätta betygen.

Det kan till exempel handla om erfarenhet från arbete eller utlandsvistelser.

Bedömningen gör det universitet eller den högskola som ger utbildningen.

Gör så här:

Anmäl dig till de utbildningar du är intresserad av.

Fyll i och skriv ut blanketten ”Ansökan om prövning av reell kompetens/att undantag görs”. Ansök om prövning av reell kompetens

Ladda upp blanketten på Mina sidor tillsammans med betyg, intyg och annat som har betydelse för bedömningen. Om du inte har möjlighet att ladda upp kan du i stället skicka allt via post till:

PostNord Strålfors AB

Att: Antagningsservice
R 312

190 81 Rosersberg

Blanketten och övriga handlingar ska ha kommit in till Antagningsservice senast sista anmälningsdag. Datumen hittar du på Antagning.se. Om du laddar upp eller skickar in ansökan efter sista anmälningsdag ska du kontakta universitetet eller högskolan för att få veta vad som gäller då.

Vissa universitet och högskolor kräver att du också skickar alla papper direkt till dem. För att se vad som gäller för dina utbildningar, gå in på universitetets eller högskolans webbplats.

Om du redan har fått reell kompetens eller undantag ska du ladda upp beslutet på Mina sidor eller skicka det till Antagningsservice. Om beslutet gäller en annan utbildning än den du har anmält dig till nu, måste du ladda upp eller skicka in en ny ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs. Då ska du också ladda upp eller skicka in alla betyg och intyg igen.

Logga in på Mina sidor för att ladda upp dina betyg.

Om du inte har möjlighet att ladda upp dina papper kan du i stället skicka dem till:

PostNord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg

Vi vill ha dina handlingar senast sista kompletteringsdag för att vi ska hinna lägga in uppgifterna.

Se Viktiga datum