Anmäl dig så här

Här hittar du allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på beskedet.

Viktiga datum

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum. Här ser du vilka datum som gäller för olika terminer.

Behörighet

Här kan du läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, komvux och IB funkar när du ska söka en högskoleutbildning.

De vanligaste frågorna just nu!

Om du är reserv och blir antagen får du besked via mejl. Glöm inte bort att det alltid finns en risk att mejl hamnar bland skräpposten, så kolla där också! 

I vissa fall kontaktar universitetet eller högskolan dig direkt. Du kan även logga in på Mina sidor och där se om du är antagen till utbildningen.

Ja. Du kan ändra ditt svar fram till sista svarsdag. Spara mejlet du får som bekräftelse på ändringen.

Om du är behörig till de utbildningar du hellre vill gå och de fortfarande har en välj-knapp kan du göra en sen anmälan till de utbildningarna.

Mer om sen anmälan

Om du går in på din anmälan i Mina sidor och klickar på "Mer information” så kan du se en förklaring till varför du har blivit struken.

Heltidsstudier på ett program räknas som 30 högskolepoäng (hp) per termin. Du kan bli antagen till max 45 hp per termin.

Du kan alltså bli antagen till både ett program på 30 hp per termin och kurser på sammanlagt 15 hp.

Vi registrerar ingenting förrän du har fått ditt antagningsbesked med svarskrav. Om du stryks för att du är obehörig måste du kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig.

Mer på sidan Anmäl dig igen