Här ser du hur du ska göra för att anmäla dig igen till en kurs eller ett program som strukits i din anmälan. Du kan göra en återanmälan först efter att du har fått ditt antagningsbesked.

För att du ska kunna anmäla dig igen till en struken utbildning, måste strykningen ha gjorts för att du blivit antagen till en utbildning som du satt högre upp eller att du inte tackat ja till en plats. Om du har blivit struken för att du är obehörig, men nu har nya meriter, kan du också göra en återanmälan. Mer information om hur du gör då finns längst ner på sidan under rubriken "Struken för att du är obehörig?". 

Vänta inte med att anmäla dig igen

Eftersom en återanmälan behandlas som en sen anmälan är det viktigt att du gör din anmälan så snart som möjligt. Det datum som du gör din återanmälan blir nämligen ditt könummer för en ledig plats eller reservplats.

Så här gör du en återanmälan

  • När du är inne på ditt antagningsbesked och ska tacka ja eller nej, kan du dessutom välja att anmäla dig igen till de utbildningar som har knappen ”Återanmälan”.
  • Klicka på knappen för att anmäla dig igen till utbildningen. Du får då upp en ruta där du klickar i ”Ja, jag vill återanmäla mig”.
  • När du gjort det ser du i antagningsbeskedet att den utbildningen är markerad för återanmälan. Du kan placera in den utbildning du anmält dig till igen var du vill.
  • För att din återanmälan ska gälla måste du först tacka ja eller nej till alla utbildningar i antagningsbeskedet innan du klickar på ”Skicka”.

När du skickat iväg dina svar, får du en bekräftelse till din mejladress.

Återanmälan efter sista svarsdag

När sista svarsdag har passerat kan du göra en återanmälan till de utbildningar som har en knapp där det står "Återanmälan".

När du är inne på Min anmälan ser du vilka strukna utbildningar du kan göra en återanmälan till. Klicka på knappen för att anmäla dig igen till utbildningen. Du får då upp en ruta där du klickar i ”Ja, jag vill återanmäla mig”. Du kan placera in den utbildning du anmält dig till igen var du vill i din anmälan.

När du ser att du gjort en återanmälan till utbildningen klickar du på skicka. Du får sedan en mejlbekräftelse från oss.

Struken för att du är obehörig?

Har du fått en merit som gör att du blir behörig måste du meddela oss att du vill återanmäla dig. Du kan bara göra en återanmälan till utbildningar som är öppna för sen anmälan.

Gör så här:

  • Om dina meriter förs över via betygsdatabasen eller Ladok, ska du mejla oss via kontaktformuläret på Antagning.se. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor. I mejlet ska du skriva utbildningens anmälningskod samt prioriteringsordning om du har anmält dig till flera utbildningar. Anmälningsdatum blir det datum du mejlade till oss.
  • Om du laddar upp eller skickar in dina meriter själv ska du samtidigt ladda upp eller skicka med ett följebrev. I brevet ska du skriva att du vill återanmäla dig, ange vilken anmälningskod det gäller samt prioriteringsordning om du har anmält dig till flera utbildningar. Anmälningsdatum blir det datum brevet kom till oss.

Om din gymnasieskola eller komvux är ansluten till betygsdatabasen så kommer dina meriter att hämtas automatiskt. Du kan se vilka skolor som är anslutna på sidan Anslutna skolor. Det är viktigt att tänka på att om du till exempel har gamla betyg är det inte säkert att dina betyg hämtas automatiskt, läs mer om det på sidan Betygsdatabas. De flesta högskolor och universitet är anslutna till Ladok – om din skola är ansluten hämtas även dina högskolemeriter automatiskt.

Senast uppdaterad: 08 april 2019