Särskild behörighet
Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier, har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll.
Olika förkunskaper för olika utbildningar
För varje utbildningsområde – juridik, arkitektur, vård och så vidare – finns vissa bestämda krav kopplade. Ska du till exempel läsa en ingenjörsutbildning behöver du djupa kunskaper i naturvetenskapliga ämnen, medan en blivande språkkonsult behöver goda kunskaper i bland annat engelska.
Du kan läsa om kraven för särskild behörighet i Utbildningar här på sajten. Om du klickar på "Mer information" för varje utbildning du får upp i träfflistan, ser du vilka särskilda behörighetskrav som krävs under rubriken "Förkunskapskrav". Lägsta betygskrav är godkänt (E) om det inte står något annat.
På sidan med de olika områdesbehörigheterna finns alla behörighets- och områdeskurser samlade.
Program med vissa kurser ger behörighet i biologi, fysik, kemi och naturkunskap
Om du har gått något av El- och energiprogrammet, Naturbruksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet kan du få särskild behörighet i vissa ämnen. Läs mer om program med vissa kurser som ger särskild behörighet.
Undantag från behörighetskravet
Ibland kan universitetet eller högskolan göra undantag från ett särskilt behörighetskrav. Det framgår i så fall av informationen som finns i Utbildningar. Klicka på "Läs kursbeskrivningen och förkunskaper" och läs mer under rubriken "Behörighet" eller "Förkunskapskrav" för den utbildning det gäller.
Har du kunskaper i ett visst ämne, men inget betyg, kan du ansöka om att högskolan bedömer om dina kunskaper motsvarar det som krävs. Läs mer under Ansök om prövning för reell kompetens så här.