Dokumenten vi behöver se

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende i tid är det viktigt att vi redan från början får in rätt dokument från dig. Här listar vi de vanligaste dokumenttyperna.

Det här ska du skicka in

Vissa saker behövs alltid om du har en utländsk gymnasieutbildning.

 • Diplom/examensbevis från gymnasium på originalspråk.
  Till listan Gymnasiedokument från ditt utbildningsland
 • Officiell översättning av diplom/examensbevis (Officiell betyder att översättningen måste göras av någon som arbetar som översättare. Du kan inte översätta dina dokument själv.)
 • Ämnesbilaga till gymnasiebetyg på originalspråk
 • Officiell översättning av ämnesbilaga till gymnasiebetyg (Officiell betyder att översättningen måste göras av någon som arbetar som översättare. Du kan inte översätta dina dokument själv.)
 • Dokument som styrker kunskaper i engelska (betyg eller testresultat)
 • Dokument som styrker kunskaper i svenska (betyg eller testresultat)
 • Dokument som visar att du inte behöver betala anmälningsavgift. Svenska medborgare behöver inte skicka in något.
  Om anmälnings- och studieavgift

Alla gymnasiebetyg ska vara slutgiltiga och officiellt utfärdade. Vi godtar inte skärmdumpar eller utskrifter av studieresultat online eller annan dokumentation som inte är för officiella ändamål

Det här kan behövas

Vissa saker kan du behöva skicka in. 

 • Betygsdokument från gymnasial vuxenutbildning (komvux) om du har det.
 • Utlåtande om bedömning av utländsk utbildning från Universitets- och högskolerådet. Du måste inte ha ett utlåtande för att anmäla dig, men har du ett så kan det underlätta.
  Till sidan Bedömning av utländsk utbildning på uhr.se
 • Andra relevanta dokument, till exempel intyg om namnbyte

Har du läst på högskolenivå utomlands?

Om du söker till en utbildning där det är viktigt att redan har läst på högskola/universitet så behöver du skicka in det här: 

 • Examensbevis/diplom från högskoleutbildning på originalspråk
 • Officiell översättning av examensbevis/diplom från högskoleutbildning (Officiell betyder att översättningen måste göras av någon som arbetar som översättare. Du kan inte översätta dina dokument själv.)
 • Ämnesbilaga till examensbevis/diplom från högskoleutbildning på originalspråk
 • Officiell översättning av ämnesbilaga till examensbevis/diplom från högskoleutbildning (Officiell betyder att översättningen måste göras av någon som arbetar som översättare. Du kan inte översätta dina dokument själv.)

Har du tidigare fått en bedömning av din utländska högskoleutbildning från Högskoleverket eller Universitets- och högskolerådet ska du bifoga den tillsammans med ditt diplom och ämnesbilagor. Bedömningen ger inte automatiskt behörighet till utbildning på avancerad nivå i Sverige.

Vissa språk behöver inte översättas

Gymnasiedokument på engelska, franska, spanska, tyska, danska och norska behöver inte översättas. Betyg på isländska och finska behöver inte heller översättas.

Andra dokument, till exempel intyg om namnbyte, ska vara officiellt översatta. Översättningen måste göras av någon som arbetar som översättare. Du kan inte översätta dina dokument själv.

Dokument från universitetsstudier måste vara officiellt översatta till svenska eller engelska, om inte originalen är på svenska, engelska, danska eller norska.

Ladda upp eller skicka in?

Alla dokument kan skickas in till oss per post. De flesta dokument kan också laddas upp via webben, men för vissa länder och vissa dokument finns undantag.

Mer på sidan Ladda upp eller skicka in

Är du inte folkbokförd i Sverige?

Om du inte är folkbokförd i Sverige ska du skanna in och sedan ladda upp ditt pass eller ID.

Mer under Anmälningsavgifter

Du som är svensk medborgare och bor i Sverige behöver inte betala avgift eller ladda upp något.

Vi polisanmäler förfalskningar!

Universitets- och högskolerådet kontrollerar betygen löpande, både i samband med handläggningen och genom stickprov.

Om du gör en anmälan hos oss kan vi komma att kontakta myndigheterna i ditt utbildningsland för att kontrollera att dina meriter är äkta. Vi polisanmäler alla förfalskningar.

Senast uppdaterad: 11 april 2024