Cookies ger tillgång till många funktioner. Genom att fortsätta accepterar du användningen av cookies på denna webbplats.

Så anmäler du dig

För att kunna göra en webbanmälan här på Antagning.se måste du ha ett konto.

Så här gör du

Du kan titta runt i utbildningsutbudet när som helst, men om du vill skicka in en anmälan så behöver du ett konto på Antagning.se. Så här gör du för att skapa ett konto:  

 1. Gå till startsidan och klicka på "Logga in".

  Välj "Skapa konto" och följ instruktionerna för att ange personuppgifter och välja lösenord. Du som har svenskt personnummer ska fylla i det.

 2. När du har skapat ditt konto kan du söka fram de kurser eller program som du vill anmäla dig till här i Hitta utbildningar. Du kan också skicka in en anmälan.

  Du behöver inte vänta på engångskoden som du får hemskickad till dig för att kunna skicka in en anmälan. Du måste däremot använda engångskoden för att kunna se dina meriter, dina meddelanden och svara på ditt antagningsbesked.

 3. Du kan anmäla dig till max 12 utbildningar till höst- och vårterminer och 6 utbildningar till sommarkurser. Du kan blanda program och kurser.

  Om du redan läser ett program anmäler du dig till kurser inom programmet här på sajten, om inte institutionen du är registrerad vid meddelar annat. Du måste vara inloggad för att anmäla dig till en kurs inom program.

  De utbildningar som du kan anmäla dig till har en välj-knapp.

 4. När du valt dina utbildningar, måste du sätta dem i den ordning du vill ha dem. Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan, följt av ditt näst bästa alternativ och så vidare.

  När du är nöjd med ordningen, klickar du på skicka in. Vi mejlar dig då en bekräftelse på att vi har registrerat din anmälan. 

 5. Sist av allt ska du ta reda på om just du behöver ladda upp något betyg eller intyg.

  Gå till Ladda upp rätt dokument och läs mer innan du laddar upp något. Många gånger behöver du inte ladda upp några papper.

Anmäl dig till utbildningar där du uppfyller behörighetskraven

För att öka dina chanser att bli antagen till den utbildning du är intresserad av, är det viktigt att du kollar så att du uppfyller behörighetskraven innan du gör din anmälan. För alla utbildningar på grundnivå krävs grundläggande behörighet och oftast även särskild behörighet. I sökfunktionen kan du se förkunskapskraven på varje utbildning. Om du är osäker på om du har de förkunskaper som krävs kan du ta hjälp av din studievägledare. 

Du som skjutit upp studiestarten

Du som har beviljats anstånd med studierna till en viss termin har fått ett anståndsbesked av högskolan. Om det står att du måste anmäla dig igen till utbildningen, gör du det här. Läs mer om hur du ordnar dina utbildningar i anmälan. 

Ändrat dig?

Fram till sista anmälningsdag kan du ändra fritt i din anmälan – stryka, lägga till utbildningar och ändra ordningen.

När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande anmäla dig till vissa utbildningar, men din anmälan behandlas då som en sen anmälan.

När antagningen är klar

I och med att du blir antagen till en utbildning, kommer den eller de utbildningar som du satt lägre ner i din anmälan att strykas. Vill du göra ändringar för att en eller flera utbildningar strukits, kan du anmäla dig igen till just de utbildningarna. Det kallas att göra en återanmälan och varje utbildning du återanmäler dig till blir då en sen anmälan.   

Du kan inte anmäla dig själv igen till en kurs eller ett program som du strukits från för att du var obehörig = hade otillräckliga förkunskaper. Om du däremot har fått nya behörighetsgivande meriter ska du höra av dig till oss för att göra en återanmälan. 

Så här gör du

Läs instruktionerna på sidan Anmäl dig igen.

Senast uppdaterad: 10 mars 2023