Så anmäler du dig

På Antagning.se kan du anmäla dig till de flesta utbildningar på universitet och högskolor i Sverige. För att kunna göra en anmälan behöver du skapa en profil.

Skapa en profil och skicka in anmälan

Du kan titta runt i utbildningsutbudet när som helst, men om du vill skicka in en anmälan så behöver du en profil.

  1. Gå till startsidan och klicka på "Logga in".

    Det enklaste är att logga in med e-legitimation, som BankID eller Freja, men du kan också skapa ett särskilt konto på Antagning.se.

    Om att logga in på Antagning.se

  2. Du kan söka fram intressanta kurser eller program i Hitta utbildningar. Här kan du spara utbildningar som favoriter om du vill titta mer på dem senare. Du kan också starta en anmälan genom att klicka "Lägg till".

  3. Du kan anmäla dig till max 12 utbildningar till höst- och vårterminer och 6 utbildningar till sommarkurser. Du kan blanda program och kurser.

    Om du redan läser ett program anmäler du dig till kurser inom programmet här på Antagning.se, om inte institutionen du är registrerad vid meddelar annat. Du måste vara inloggad för att anmäla dig till en kurs inom program.

    De utbildningar som du kan anmäla dig till har en Lägg till-knapp.

  4. När du valt dina utbildningar måste du sortera dem efter hur gärna du vill komma in på dem. Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan, följt av ditt näst viktiga alternativ och så vidare.

    När du är nöjd med ordningen klickar du på "Skicka in". Vi mejlar dig en bekräftelse på att vi har registrerat din anmälan. 

    Om att prioritera i anmälan

  5. Sist av allt ska du ta reda på om just du behöver ladda upp något betyg eller intyg. De flesta behöver inte ladda upp något alls.

    Om att ladda upp rätt dokument

Anmäl dig till utbildningar där du uppfyller behörighetskraven

För att öka dina chanser att bli antagen till den utbildning du är intresserad av, är det viktigt att du kollar så att du uppfyller behörighetskraven innan du gör din anmälan.

Alla utbildningar på grundnivå kräver att du har grundläggande behörighet. Oftast behöver du också uppfylla särskild behörighet. I sökfunktionen kan du se förkunskapskraven på varje utbildning. Om du är osäker på om du har de förkunskaper som krävs kan du ta hjälp av din studievägledare. 

Du som skjutit upp studiestarten

Du som har beviljats anstånd med studierna till en viss termin har fått ett anståndsbesked av högskolan. Om det står att du måste anmäla dig igen till utbildningen, gör du det här.

Mer om hur du ordnar dina utbildningar i anmälan 

Ändrat dig?

Fram till sista anmälningsdag kan du ändra fritt i din anmälan – stryka, lägga till utbildningar och ändra ordningen.

När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande anmäla dig till vissa utbildningar, men din anmälan behandlas då som en sen anmälan.

Om sen anmälan

När antagningen är klar

I och med att du blir antagen till en utbildning, kommer den eller de utbildningar som du satt lägre ner i din anmälan att strykas. Vill du göra ändringar för att en eller flera utbildningar strukits, kan du anmäla dig igen till just de utbildningarna. Det kallas att göra en återanmälan och varje utbildning du återanmäler dig till blir då en sen anmälan.   

Du kan inte göra en återanmälan till en kurs eller ett program som du strukits från för att du var obehörig. Om du däremot har fått nya meriter som gör dig behörig så kan du höra av dig till oss för att göra en återanmälan.

Mer på sidan Anmäl dig igen.

Senast uppdaterad: 06 november 2023